Κεντρικό Νευρικό Σύστημα

Το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) είναι το τμήμα του νευρικού συστήματος του σώματος που αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Είναι ένα σύστημα σύνθετων νευρικών ιστών που ελέγχει τις περισσότερες λειτουργίες του σώματος και του νου.

Ο εγκέφαλος είναι το κέντρο των σκέψεών μας, δέχεται τα ερεθίσματα του εξωτερικού μας περιβάλλοντος και ελέγχει τη σωματική μας κίνηση. Όπως ένας κεντρικός υπολογιστής, ερμηνεύει πληροφορίες από τα μάτια μας, τα αυτιά (ήχο), τη μύτη (μυρωδιά), τη γλώσσα (γεύση) και το δέρμα (αφής), καθώς και από τα εσωτερικά μας όργανα.

Τα προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος μπορεί να είναι σύνθετα, μπορεί να εμφανιστούν αργά και να προκαλέσουν σταδιακή απώλεια λειτουργίας ή να συμβούν ξαφνικά και να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή προβλήματα.

Πιστεύουμε ότι η υποστήριξη ασθενών με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας τόσο για αυτούς όσο και για τους φροντιστές και τις οικογένειές τους.

Η Teva δεσμεύεται να παρέχει φάρμακα για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και των οικογενειών που πάσχουν από διαταραχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) και να αναπτύσσει μεταξύ άλλων καινοτόμες λύσεις στην σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), στην Ημικρανία, στη νόσο του Parkinson, στη νόσο του Huntington, στον πόνο και στις διαταραχές ύπνου.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια συχνή νευρολογική νόσος , παρουσιάζεται σε νέους ενήλικες και πλήττει περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Η ΣΚΠ είναι μια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που σημαίνει ότι επηρεάζει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Στην ΣΚΠ, το στρώμα της μυελίνης που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα, καταστρέφεται. Αυτό διαταράσσει τον τρόπο με τον οποίο τα νεύρα επικοινωνούν με τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε δυνητικά ευρύτατα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια όρασης (συνήθης προσβολή του ενός οφθαλμού)

  • Κόπωση (αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας)

  • Σπαστικότητα (μυϊκή δυσκαμψία και / ή μη ελεγχόμενη κίνηση των μυών)

  • Αταξία (δυσκολίες της ισορροπίας και του συντονισμού)

Ο τρόπος που επηρεάζονται οι άνθρωποι από την πάθηση μπορεί να ποικίλει σημαντικά ανάλογα με το βαθμό επηρεασμού του ΚΝΣ.

Η ΣΚΠ είναι πολύπλοκη και μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά συμπτώματα, με αποτέλεσμα η διάγνωση να απαιτεί εξειδικευμένες εξετάσεις . Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα βιώσουν όλα αυτά, ή μπορεί να βιώσουν ένα συνδυασμό συμπτωμάτων ταυτόχρονα. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι διαφορετική για τον κάθε ασθενή.

Διάγνωση

Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε ακριβώς πότε αρχίζει η σκλήρυνση κατά πλάκας, επειδή, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα πρώιμα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν ευρέως από ασθενή σε ασθενή. Δεν είναι ασυνήθιστο η διαδικασία της διάγνωσης να διαρκέσει αρκετούς μήνες, ενώ πρέπει να διερευνηθεί μια σειρά άλλων πιθανών αιτιών και να διεξαχθούν πολλές διαφορετικές εξετάσεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που παρουσιάζουν ανεξήγητα συμπτώματα δεν θα έχουν Πολλαπλή Σκλήρυνση. Ωστόσο, αν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε ΣΚΠ, θα πρέπει να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με το Νευρολόγο σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται μεταξύ των ηλικιών 20 έως τα τέλη της δεκαετίας των 60 ετών, αλλά μπορούν να επηρεάσουν και τους νεότερους και τους ηλικιωμένους. Στην πλειονότητα των ασθενών, η ΣΚΠ τους περιγράφεται ως υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα, η οποία έρχεται υπό μορφή υποτροπών με βραδεία εξέλιξης της νόσου που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργικότητα του ασθενή.

Πιστεύουμε ότι η υποστήριξη ασθενών με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας τόσο για αυτούς όσο και για τους φροντιστές και τις οικογένειές τους.

 Η πρόθεσή μας παραμένει, όπως πάντα, να παρέχουμε στους ασθενείς την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη θεραπεία για τις ασθένειες τους.

Ημικρανία

Η ημικρανία είναι μια περίπλοκη νευρολογική κατάσταση που παρουσιάζεται με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Για κάποιες περιπτώσεις το κύριο χαρακτηριστικό είναι ένας οδυνηρός πονοκέφαλος, ενώ άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ευαισθησία στο φως, ναυτία και έμετο ή θολή όραση.

Οι κρίσεις ημικρανίας συνήθως διαρκούν από 4 έως 72 ώρες και η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι ελεύθεροι από συμπτώματα μεταξύ των κρίσεων. Η ημικρανία μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εργασιακή, οικογενειακή και κοινωνική ζωή όσων επηρεάζονται από αυτή.

Η ημικρανία παραμένει μη διαγνωσμένη και υποχαρακτηρισμένη σε τουλάχιστον το 50% των ασθενών και λιγότερο από το 50% των ασθενών με ημικρανία συμβουλεύεται έναν ειδικό Νευρολόγο.

Η ημικρανία είναι η τρίτη συνηθέστερη πάθηση παγκοσμίως, η οποία επηρεάζει περίπου 1 στους 7 ανθρώπους. Το οικονομικό βάρος της ημικρανίας είναι τεράστιο.

Πιστεύουμε ότι η υποστήριξη ασθενών με ημικρανία είναι ζωτικής σημασίας.

Η Teva προσφέρει αποτελεσματικές και καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της ημικρανίας σε ενήλικες ασθενείς.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα