Η ζωή με τη χρόνια ημικρανία: 7 φράσεις που πρέπει να αφαιρέσετε από τον εσωτερικό σας διάλογο

Οι λέξεις έχουν σημασία

Κράτησα κρυφό τον πόνο μου από την ημικρανία για πολλά χρόνια. Τελικά όμως, έφτασα σε ένα σημείο όπου ένιωσα την ανάγκη να μιλήσω για την πάθησή μου στους ανθρώπους στη ζωή μου. Σκέφτηκα πολύ για τις λέξεις και τις φράσεις που θα χρησιμοποιούσα σε αυτές τις συζητήσεις «αποκάλυψης» πριν τις κάνω. Χρειάζεται πολλή εξάσκηση για να βρεθεί ο σωστός τρόπος να μιλήσω για την ασθένειά μου χωρίς να φαίνεται ότι παραπονιέμαι.

Η αποτελεσματική συζήτηση της χρόνιας ημικρανίας μου με τους άλλους ξεκινά με την τελειοποίηση του εσωτερικού μου διαλόγου. Οι λέξεις που επιλέγω είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη των συζητήσεων που κάνω. Αφαιρώντας κάποιες αρνητικές λέξεις και φράσεις από το λεξιλόγιό μου, μπόρεσα να αλλάξω τον τρόπο σκέψης μου και να μιλήσω για την πάθησή μου με μεγαλύτερη διαύγεια.

Ακολουθούν επτά φράσεις που έχω παραλείψει από τον εσωτερικό μου διάλογο:

1. Είναι «απλά» μια ημικρανία

Είναι μία ημικρανία. Δεν είναι «απλά» μία ημικρανία. Η προσθήκη της λέξης «απλά» μειώνει την ασθένεια και τον πόνο που νιώθεις.

Έχω ξαναχρησιμοποιήσει αυτή τη φράση και δεν είμαι περήφανη γι’ αυτό. Θα αφαιρέσω τη λέξη «απλά» για να κρύψω ότι είμαι άρρωστη. Αλλά υποφέρω από χρόνια ημικρανία κάθε δευτερόλεπτο της κάθε μέρας. Κανείς —ειδικά εγώ— δεν πρέπει ποτέ να υποβαθμίζει τον πόνο της ημικρανίας.

Ευτυχώς, σήμερα μπορώ να πω με αυτοπεποίθηση «Έχω ημικρανία.» Η ζωή με χρόνια ημικρανία είναι η αλήθεια μου και δεν υπάρχει λόγος να αισθάνομαι ένοχη. Αν υποβαθμίσω τον πόνο μου, είναι σαν να επιτρέπω σε άλλους να κάνουν το ίδιο και αυτό δεν είναι σωστό.

2. Δεν θα γίνω καλά ποτέ

Αυτή η φράση ήταν η πιο δύσκολη για να την παραλείψω από το λεξιλόγιό μου. Αν και είμαι αισιόδοξη, μερικές φορές νιώθω ότι δεν θα είμαι ποτέ καλά. Ζω με χρόνια ημικρανία εδώ και πάνω από μια δεκαετία, κάτι που καθιστά δύσκολο να φανταστώ τη ζωή χωρίς αυτήν.

Ωστόσο, αυτή η σκέψη δεν θα με βοηθήσει να γίνω καλύτερα και θα μου επιτρέψει να πέσω βαθύτερα σε μια τρύπα θλίψης. Το να σκέφτομαι θετικά μου δίνει κάτι να προσβλέπω και μου δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

3. Είμαι η ημικρανία μου

Δεν είμαι ημικρανία μου και ούτε εσύ είσαι. Ο πόνος της ημικρανίας επηρεάζει την καθημερινή μου ζωή, αλλά δεν με καθορίζει.

Για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της ημικρανίας σας, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε η πάθησή σας. Στην πραγματικότητα, είστε πιο δυνατοί από αυτή. Αν αρνηθείτε να το πιστέψετε δεν θα μπορέσετε να το ξεπεράσετε επειδή είναι μέρος του εαυτού σας.

4. Παραιτούμαι

Η ζωή με τη χρόνια ημικρανία μπορεί μερικές φορές να μοιάζει απίστευτα απογοητευτική, αλλά η παραίτηση δεν είναι επιλογή.

Υπήρχαν φορές που σταμάτησα να ελπίζω ότι θα καλύτερα. Νόμιζα ότι δεν άξιζε να προσπαθήσω, καθώς τίποτα δεν λειτουργούσε.

Αλλά η παραίτηση από την εύρεση ανακούφισης είναι σαν παραίτηση από ένα ευτυχισμένο μέλλον. Αυτά τα δύο πάνε μαζί, οπότε έπρεπε να αφαιρέσω τις λέξεις «τα παρατάω» από τον εσωτερικό μου διάλογο.

5. Η ημικρανία μου έχει κλέψει τη ζωή μου

Μιλάω ανοιχτά: Η ημικρανία μου με ανάγκασε να χάσω πολλά πράγματα. Έχασα αμέτρητες ευκαιρίες που δεν θα επαναληφθούν. Ωστόσο, έχω πράγματα να προσβλέπω στο μέλλον και θα ζήσω μια γεμάτη ζωή παρά τον πόνο μου στην ημικρανία

6. Εγώ φταίω

Η χρόνια ημικρανία είναι μια ασθένεια. Άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την πάθηση μπορεί να νομίζουν ότι τα βγάζω όλα από το μυαλό μου ή δεν τα αντιμετωπίζω σωστά, αλλά δεν μπορώ να τους αφήσω να με επηρεάσουν. Κάνω ό,τι μπορώ για να διατηρήσω μία φυσιολογική ζωή ενώ πονάω. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι δικό μου λάθος.

7. Έχουν περάσει XX ημέρες

Δεν ξέρω γιατί, αλλά συχνά, βρίσκω τον εαυτό μου να μετρά τις ημέρες από τότε που ξεκίνησε ο πόνος μου. Όταν το κάνω αυτό, νιώθω λυπημένη. Ζω με χρόνια ημικρανία εδώ και πολύ καιρό. Η προσκόλληση στο παρελθόν δεν βοηθά.

Η πραγματική εστίαση είναι στο παρόν. Δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν ή να προβλέψω το μέλλον, αλλά μπορώ να προσπαθήσω να διαχειριστώ τον πόνο που νιώθω αυτήν τη στιγμή. Και, αν το πετύχω σήμερα, ίσως να μπορέσω να κάνω το αύριο πιο εύκολο.

Το συμπέρασμα

Η ικανότητά μου να εξηγώ αποτελεσματικά τη χρόνια ημικρανία μου σε άλλους εξαρτάται από τον εσωτερικό μου διάλογο και τον τρόπο σκέψης μου. Καταβάλλοντας συνειδητή προσπάθεια να αλλάξω την οπτική μου και να αφαιρέσω τις αρνητικές λέξεις από το λεξιλόγιό μου, κάνω ό,τι μπορώ για να σταματήσω το στίγμα γύρω από την ημικρανία και ανοίγω την πόρτα για την εκπαίδευση άλλων για την πάθηση.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Επιμέλεια: Σταυρούλα Μάτση, Νευρολόγος

NPS-GR-NP-00590 Μάϊος 2023

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα