Πώς μιλάω για την ημικρανία μου στη δουλειά

Άρθρο της Danielle Newport Fancher

Όταν ξεκινάω μια νέα δουλειά, τίποτα δεν με φοβίζει περισσότερο από το να σκεφτώ πώς -ή αν- θα αποκαλύψω τις κρίσεις ημικρανίας μου.

Όλοι έχουμε περάσει από συνεντεύξεις για δουλειά - καλές, κακές και κάποιες όπου φύγαμε σκεπτόμενοι: "Αλήθεια το είπα αυτό;". Μερικές φορές παίρνουμε τη δουλειά και μερικές φορές όχι. Όπως και να έχει, η διαδικασία είναι αγχωτική και δύσκολη.

Παρόλο που η διαδικασία της συνέντευξης είναι μια πρόκληση, δεν με φοβίζει. Αισθάνομαι σίγουρη ότι μπορώ να αντιμετωπίσω τις «δύσκολες» ερωτήσεις. Με τον ίδιο τρόπο διαχειρίζομαι και την πρώτη ημέρα στη δουλειά: Ξέρω ότι θα είναι αγχωτική, αλλά ξέρω ότι μπορώ να τα καταφέρω.

Ωστόσο, κάθε φορά που ξεκινάω μια νέα δουλειά, τίποτα δεν με φοβίζει περισσότερο από το να καταλήξω με ποιόν τρόπο -ή αν- θα αποκαλύψω τις κρίσεις ημικρανίας μου στους νέους μου συναδέλφους.

Θα ήθελα απεγνωσμένα να υπήρχε ένα «φυλλάδιο οδηγιών» που θα μπορούσε να μου δείξει τον καλύτερο τρόπο να μιλήσω για τις κρίσεις ημικρανίας μου στην επαγγελματική μου ζωή - αλλά δεν το έχω βρει ακόμα. Μέσα από χρόνια εμπειρίας, το μόνο συγκεκριμένο πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρη είναι το εξής: Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να κάνεις τη "συζήτηση για την ημικρανία" στη δουλειά.

Η συζήτηση για την ημικρανία

Ανεξάρτητα από το επάγγελμά σας ή το είδος της ημικρανίας σας ή την εσωτερική σας δύναμη, το να εργάζεστε με πόνο είναι δύσκολο. Για μένα, μπορεί να είναι δύσκολο να σηκωθώ από το κρεβάτι το πρωί, όταν ξέρω ότι έχω μπροστά μου μια έντονη ημέρα εργασίας. Είναι δύσκολο να θυμάμαι όλα τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβω κατά τη διάρκεια της ημέρας: Πίνω αρκετό νερό; Αποφεύγω τους εκλυτικούς μου παράγοντες; Τρώω τακτικά; Επίσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συγκεντρωθώ όταν το αίσθημα «ομίχλης» στο κεφάλι μου λόγω της ημικρανίας, είναι ιδιαίτερα έντονο.

Όταν πρόκειται να μιλήσετε για τις κρίσεις ημικρανίας σας στη δουλειά, υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές. Αυτές είναι οι πιθανές εναλλακτικές, μαζί με τα υπέρ και τα κατά, όπως τις βλέπω εγώ:

A. Πλήρης ειλικρίνεια

Αυτό σημαίνει να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με όλους όσους συνεργάζεστε.

Πλεονεκτήματα: Μπορείτε να είστε ειλικρινείς και να μην φοβάστε ότι οι άλλοι θα το "ανακαλύψουν". Αν χρειαστείτε κάποιου είδους βοήθεια - όπως να βρεθείτε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ή να σβήσετε τα φώτα πάνω από το γραφείο σας - δεν θα αποτελεί έκπληξη για κανέναν στην ομάδα σας.

Μειονεκτήματα: Οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να κάνουν υποθέσεις για εσάς. Κατά την εμπειρία μου, όταν υπήρξα εντελώς ανοιχτή, ο πόνος μου θεωρήθηκε ακούσια ως αδυναμία, ως ελάττωμα. Έχω δει στα μάτια συναδέλφων μου ότι με βλέπουν με διαφορετικό τρόπο.

B. Μοιραστείτε κάποιες πληροφορίες

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να δώσετε μερικές, αλλά όχι πλήρεις πληροφορίες. Για παράδειγμα, μπορεί να πείτε: "Έχω ημικρανίες", αλλά να μην μοιραστείτε πόσο άσχημες είναι. Αυτό σημαίνει ότι παραλείπετε λεπτομέρειες όπως: "Πονάω συνεχώς και αυτό δεν σταματά ποτέ".

Πλεονεκτήματα: Μπορείτε ακόμα να κρύψετε τον πόνο σας, ως επί το πλείστον. Αλλά, αν συμβεί κάτι επείγον, δεν θα αποκαλυφθεί κάποιο μυστικό. Για παράδειγμα, αν έχετε πρόβλημα με την όρασή σας και δεν μπορείτε να δείτε την οθόνη του υπολογιστή σας, μπορείτε να εξηγήσετε την κατάσταση και δεν θα προκαλέσει μεγάλη έκπληξη.

Μειονεκτήματα: Εξακολουθείτε να έχετε την αίσθηση ότι κρύβετε κάτι.

Γ. Μοιραστείτε το μόνο με τους προϊσταμένους σας

Αυτή η επιλογή σημαίνει ότι οι άνθρωποι που σας επιβλέπουν άμεσα θα γνωρίζουν λίγο περισσότερα για τον πόνο σας – κάτι που μπορεί να σας αγχώσει, καθώς οι διευθυντές έχουν τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων σχετικά με την καριέρα σας.

Πλεονεκτήματα: Κάθε προϊστάμενος το χειρίζεται διαφορετικά. Σε μια κατάσταση όπου δεν μπορείτε να εργαστείτε, ο προϊστάμενός σας είναι πιθανότερο να πιστέψει ότι είστε πραγματικά άρρωστος και λιγότερο πιθανό να αναρωτηθεί αν τα βγάζετε από το μυαλό σας. Το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι προσποιούνται κρίσεις ημικρανίας ως δικαιολογία για να λείπουν από τη δουλειά κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για όσους από εμάς πρέπει να ζήσουμε με αυτή την πάθηση!

Μειονεκτήματα: Τα πιθανά μειονεκτήματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον εκάστοτε διευθυντή. Για παράδειγμα, ένας διευθυντής μπορεί να έρθει να σας επισκεφθεί στο νοσοκομείο. Ένας άλλος διευθυντής μπορεί να αλλάξει αρνητικά τη γνώμη του για εσάς και τη δουλειά σας.

Δ. Μοιραστείτε το μόνο με φίλους

Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να μιλήσετε με τον διευθυντή σας, μπορεί να είναι χρήσιμο να το μοιραστείτε με έναν φίλο σας για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πλεονεκτήματα: Μπορείτε να «εκτονωθείτε» και να συζητήσετε τα διλήμματά σας με κάποιον που εμπιστεύεστε. Μπορεί να νιώθετε πιο άνετα να ζητήσετε βοήθεια, αν χρειαστεί.

Μειονεκτήματα: Ακόμη και οι φίλοι μπορεί να δουν εσάς και τη δουλειά σας με διαφορετική οπτική.

E. Πλήρης μυστικότητα

Αν θέλετε να κρύψετε τις κρίσεις ημικρανίας σας, αυτή μπορεί να είναι μια ασφαλής επιλογή μέχρι να νιώσετε άνετα να το μοιραστείτε με τους συναδέλφους σας. Για μένα, αυτή είναι η πιο εύκολη, πιο φυσική επιλογή.

Πλεονεκτήματα: Μπορείτε να κρύψετε τον πόνο σας πιο εύκολα. Θα έχετε λιγότερες συζητήσεις για την ημικρανία και δεν θα αισθάνεστε ότι επικρίνεστε για την ασθένειά σας.

Μειονεκτήματα: Μερικές φορές, βοηθάει να γνωρίζουν οι συνάδελφοι ότι είστε άρρωστοι. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχετε ναυτία από τον πόνο της ημικρανίας, αλλά πρέπει να κάνετε μια παρουσίαση σε μια αίθουσα 40 ατόμων. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν καλό οι συνάδελφοί σας να γνωρίζουν γιατί μπορεί να χρειαστεί να φύγετε από την αίθουσα ξαφνικά, στη μέση της παρουσίασης, και πώς μπορούν να βοηθήσουν αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Αν με ρωτούσατε πώς έχω απαντήσει σε αυτό το ερώτημα για την ημικρανία στην καριέρα μου, θα έλεγα "Όλα τα παραπάνω". Σε όλη την εργασιακή μου πορεία, ανακάλυψα ότι δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να ξεκινήσεις ή να μην ξεκινήσεις τη συζήτηση για την ημικρανία. Μεγάλο μέρος της απόφασης βασίζεται στο εργασιακό περιβάλλον, στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε και στο είδος της εργασίας που κάνετε, μεταξύ άλλων παραγόντων. Το πόσα αποφασίζετε να μοιραστείτε εξαρτάται τελικά από εσάς και από το τι λειτουργεί καλύτερα για τις δικές σας μοναδικές περιστάσεις.

Γιατί είναι μια δύσκολη απόφαση

Αν δεν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ σας επίμονο πόνο, αυτή τη στιγμή μπορεί να σκέφτεστε: Τι το κακό έχει η αποκάλυψη της ημικρανίας στη δουλειά; Η απάντησή μου: Γιατί είναι τρομακτικό.

Έχω κλίνει προς την πλήρη μυστικότητα επειδή φοβάμαι. Με φοβίζει ότι οι άνθρωποι θα με δουν διαφορετικά -είτε σκόπιμα είτε όχι- μόλις μάθουν ότι πονάω. Φοβάμαι ότι κάποιος θα μου αναθέσει μια εργασία, αλλά θα νιώθει αβεβαιότητα για το αν θα γίνει ή αν θα γίνει καλά, επειδή δεν είμαι πάντα στα καλύτερά μου. Όταν αισθάνομαι κουρασμένη, δεν θέλω οι συνάδελφοί μου να σκέφτονται αμέσως: "Πρέπει να πονάει". Δεν θέλω επίσης να είναι ένα «σιωπηλό» σημείο στην ετήσια αξιολόγησή μου: Ανησυχώ ότι αν οι διευθυντές μου θεωρήσουν την ασθένειά μου ως αδυναμία, θα υποθέσουν ότι άλλοι αναλαμβάνουν τη δουλειά μου.

Αυτό στο οποίο καταλήγουν όλα αυτά είναι ότι δεν θέλω κανείς να υποθέσει ότι είμαι κάτι άλλο εκτός από καταρτισμένη και ικανή - ιδιότητες που εκτιμώ ιδιαίτερα. Αυτός ο φόβος του στιγματισμού είναι πραγματικός για πολλούς ανθρώπους που ζουν με χρόνιες ασθένειες, και η ημικρανία δεν διαφέρει. Υπάρχουν δύο πλευρές του στίγματος - οι άνθρωποι είτε σας θεωρούν απλώς ένα "άρρωστο" άτομο, είτε αντίθετα, πιστεύουν ότι προσποιείστε. Το στίγμα είναι αυτό που κάνει πολλούς ανθρώπους που ζουν με ημικρανία να την κρύβουν εξ αρχής.

Για να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, ένα άλλο μεγάλο μέρος αυτού του διλήμματός μου δεν έχει να κάνει με τους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί ή με την κατανόηση που έχουν για τον πόνο μου. Πολλές από τις ανησυχίες μου περιστρέφονται γύρω από τον φόβο ότι η ημικρανία θα κυριαρχήσει στη ζωή μου.

Οι κρίσεις ημικρανίας μου, έχουν κλέψει πολλά από μένα: την ελευθερία μου και τον χρόνο μου (πάρα πολύ χρόνο). Κάποια στιγμή, ένιωσα ότι μου έκλεψαν την καριέρα μου. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, αναγκάστηκα να εγκαταλείψω τη δουλειά μου επειδή ο πόνος είχε γίνει πολύ αφόρητος για να μπορώ να πηγαίνω στο γραφείο κάθε μέρα και να παράγω ποιοτική δουλειά.

Η αποδοχή ότι οι κρίσεις ημικρανίας μου είχαν αυτή τη δύναμη πάνω μου είναι τρομακτική. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο πρόσωπο ή πράγμα που να έχει τέτοιο επίπεδο ελέγχου πάνω μου και, το πιο σημαντικό, πάνω στο μέλλον μου.

Κοιτάζοντας μπροστά

Καθώς θυμάμαι τις πολλές νύχτες που αγχωνόμουν για το πώς να χειριστώ τις κρίσεις ημικρανίας μου στο εργασιακό περιβάλλον, εύχομαι να είχα την γνώση που έχω τώρα. Δεν υπάρχει πραγματικά σωστός ή λάθος τρόπος για να διαχειριστείτε τη συζήτηση για την ημικρανία στην καριέρα σας.

Κάθε ημικρανία είναι διαφορετική. Κάθε αφεντικό είναι διαφορετικό. Κάθε συνάδελφος είναι διαφορετικός. Κάθε εργασιακό σενάριο είναι διαφορετικό. Το πιο σημαντικό είναι ότι εγώ είμαι διαφορετική. Χαίρομαι που ακολούθησα το ένστικτό μου και χειρίστηκα κάθε κατάσταση με τον τρόπο που ένιωθα πιο άνετα εκείνη τη στιγμή.

Εύχομαι μόνο να μην ήμουν τόσο σκληρή με τον εαυτό μου. Αν μπορούσα να δώσω μια συμβουλή στον παλιό μου εαυτό, θα έλεγα: "Ο φόβος και το άγχος σου είναι αποδεκτά και κατανοητά. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση. Κάνε αυτό που νιώθεις ότι είναι το καλύτερο για σένα".

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Επιμέλεια: Σταυρούλα Μάτση, Ιατρός Νευρολόγος

NPS-GR-NP-00647/ Sept. 2023

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα