9 συμβουλές αυτοφροντίδας από ασθενείς και φροντιστές

Ξεχάστε τα αφρόλουτρα και τα spa. Η αυτοφροντίδα είναι πολύ πιο απλή - και πολύ πιο σημαντική - από αυτό.

"Η αυτοφροντίδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι φανταχτερά spa και αφρόλουτρα με κεριά. Είναι να αφιερώνεις χρόνο και να κάνεις μικρές προσαρμογές - να θέτεις την υγεία σου σε προτεραιότητα και να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου". - Kat Naish.

Αν υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που το καταλαβαίνει αυτό, είναι όσοι ζουν με χρόνια ασθένεια ή φροντίζουν ανθρώπους που ζουν με χρόνια ασθένεια. Όταν η χρόνια ασθένεια είναι μέρος της καθημερινότητας της οικογένειάς σας, είναι εύκολο να καταλήξετε να παραμελείτε τις ανάγκες σας. Η συνήθεια της παραμέλησης του εαυτού μας μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη ή ακόμη και σε εξουθένωση.

Είτε ζείτε με χρόνια ασθένεια είτε όχι, έχει τεράστια αξία το να αφιερώνετε χρόνο για να φροντίζετε την ψυχική και σωματική σας υγεία σε έναν κόσμο που μερικές φορές μοιάζει σχεδιασμένος να την καταρρακώνει.

Συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές για την ενσωμάτωση συνηθειών αυτοφροντίδας στην καθημερινή σας ζωή. Αυτές οι συμβουλές, οι προτάσεις και τα λόγια ενθάρρυνσης προέρχονται από τους πραγματικούς ειδικούς: ασθενείς και φροντιστές*.

1. Αναγνωρίστε τις ανάγκες σας

Το να αναγνωρίσετε τι χρειάζεται το μυαλό και το σώμα σας για να προχωρήσετε μπροστά είναι το πρώτο βήμα προς μια διαρκή ρουτίνα αυτοφροντίδας. 

"Αυτό θα συμβεί όταν σπάσετε την καθημερινή ρουτίνα και επαναφέρετε στην εξίσωση τις δικές σας ανάγκες και την ευημερία σας. Αυτή η αλλαγή οπτικής θα σας βοηθήσει να δείτε ότι υπάρχει ελπίδα για το μέλλον. Προτρέπω κάθε φροντιστή να κάνει ένα βήμα πίσω και να αναζητήσει ενεργά αυτή την οπτική. Τελικά, αυτό θα κάνει τα πράγματα καλύτερα όχι μόνο τώρα αλλά και μακροπρόθεσμα". - Mark Lawrence, φροντιστής

2. Επικεντρωθείτε στο τώρα αλλά σχεδιάστε το μέλλον

"Σταματήστε για μια στιγμή. Πάρτε μια ανάσα. Βάλτε προτεραιότητες. Φτιάξτε μια λίστα που να περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από την εργασία και τις δουλειές του σπιτιού. Να θυμάστε ότι η πιο σημαντική προτεραιότητα είναι η υγεία σας. Βρείτε μικρά πράγματα που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα και «απλώστε» τα σε όλη την ημέρα σας". - Kat Naish, φροντιστής και ασθενής

3. Χόμπι και χρόνος για μένα

"Προγραμματίστε μικρά διαλείμματα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σηκωθείτε και περπατήστε αν κάθεστε πολύ στη δουλειά σας. Αν είστε πολύ όρθιοι, καθίστε για πέντε λεπτά. Αν έχετε λίγο περισσότερο χρόνο, κάντε έστω μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Το περπάτημα είναι ωφέλιμο και ο φρέσκος αέρας θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το υπόλοιπο της ημέρας με ανανεωμένο σθένος". - Kat Naish, φροντιστής και ασθενής 

4. Ζητήστε βοήθεια

Το να ζητάτε βοήθεια είναι σημάδι δύναμης, όχι αδυναμίας. Απευθυνθείτε στους πιο κοντινούς σας ανθρώπους και μη φοβάστε να ζητήσετε υποστήριξη από επαγγελματίες. Δεν πρέπει να σηκώνουμε μόνοι μας τα βάρη της ζωής - γι' αυτό χρησιμοποιήστε όλους τους διαθέσιμους πόρους.

5. Δημιουργήστε μια υγιή ρουτίνα ύπνου

Όλοι αισθάνονται καλύτερα μετά από μια νύχτα ήρεμου, αδιάλειπτου ύπνου. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Οι ειδικοί συνιστούν τα παρακάτω, ως καλές συνήθειες για τον ύπνο:

Εύκολα ξεχνάμε τα καλά της ζωής μας – σκεφτείτε να κρατάτε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

- Φτιάξτε μια λίστα εργασιών για την επόμενη ημέρα, ώστε να μπορείτε να αποφορτιστείτε από τις ανησυχίες σας

- Δοκιμάστε εξάσκηση διαλογισμού ή βαθιάς αναπνοής

- Κάντε ένα χαλαρωτικό ντους ή μπάνιο

- Διαβάστε ή ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό

Προσπαθήστε να αποφύγετε το τηλέφωνο και άλλες οθόνες καθώς και την καφεΐνη ή το αλκοόλ πριν από τον ύπνο.

6. Προστατέψτε την ψυχική σας υγεία στο διαδίκτυο

Προσέξτε πώς περνάτε το χρόνο σας στο διαδίκτυο. Αποφύγετε ιστοσελίδες και ανθρώπους που σας κάνουν οδηγούν σε αρνητικά μοτίβα σκέψης.

"Αν ανησυχείτε μήπως προσβάλλετε κάποιον, χρησιμοποιήστε τις επιλογές που υπάρχουν για να μην βλέπετε τις αναρτήσεις τους. Τελικά, η δική σας ψυχική υγεία είναι υψίστης σημασίας και το να είστε προσεκτικοί σχετικά με το ποιον ακολουθείτε και πώς χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά δίκτυα είναι αναπόσπαστο στοιχείο για να επιβιώσετε στον σύγχρονο κόσμο". - Alice-May Purkiss.

7. Μην δεσμεύεστε υπερβολικά

"Όταν δεσμεύομαι υπερβολικά, το άγχος μου αυξάνεται, η διάθεσή μου πέφτει και μέχρι να τελειώσω τα (πάρα πολλά) πράγματα που είπα ότι θα κάνω, είμαι τόσο εξαντλημένη που μπορεί να μου πάρει μέχρι και μια εβδομάδα για να συνέλθω. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους φροντίζω τον εαυτό μου είναι να μην υπερφορτώνω το πρόγραμμά μου και να μην λέω "ναι" σε κάτι αν δεν είναι ρεαλιστικό". - Rene Brooks.

8. Διατηρήστε μια τάξη

"Το να κρατάω τα πράγματα τακτοποιημένα είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της αυτοφροντίδας μου. Όλοι μας γινόμαστε λίγο ακατάστατοι μερικές φορές και μπορώ να το αντιμετωπίσω μέχρι ενός σημείου πριν νιώσω ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου, αλλά για να παραμείνω σε καλή ψυχολογική κατάσταση, πρέπει να κρατάω τα πράγματα σχετικά τακτοποιημένα". - Rene Brook

9. Εξασκηθείτε στο να είστε καλοί με τον εαυτό σας

"Μόνο μέσω της αυτογνωσίας και με πολλή εξάσκηση μπόρεσα να φερθώ στον εαυτό μου με τον σεβασμό και τη φροντίδα που μου άξιζε. Όταν άρχισα να είμαι τόσο ευγενική με τον εαυτό μου όσο είμαι και με τους αγαπημένους μου, έγινα καλύτερη ως φροντιστής. Άρχισα να μην εξαντλούμαι τόσο γρήγορα, ήμουν πιο ήρεμη και σταμάτησα να αμφισβητώ τον εαυτό μου". - Susanne White

Το συμπέρασμα

Το να φροντίζετε τον εαυτό σας δεν είναι εγωιστικό. Ανεξάρτητα από το ποιος είστε ή ποιες είναι οι συνθήκες που βιώνετε, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό εαυτό σας.

Αλλά να θυμάστε, υπάρχουν φορές που οι προσπάθειες για καλή ψυχική υγεία και φροντίδα του εαυτού μας δεν είναι αρκετές. Αν παλεύετε με συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας. Το να ζητάτε βοήθεια δεν είναι σημάδι αδυναμίας- είναι σημάδι δύναμης.

*Όλοι οι ασθενείς και φροντιστές που συμμετείχαν στο άρθρο, είναι συνεργάτες στον ιστότοπο Life Effects (https://www.tevapharm.com/patients-and-caregivers/all-stories/)

NPS-ALL-NP-00626 ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα